keresési feltétel:

Az Agilis Coaching Növekedési Kerék


Az Agilis Coaching Növekedési Kerék, egy eszköz, amivel segíteni és fejleszteni lehet a csapatokat az agilis gyakorlatok alkalmazásával.

Az Agilis Coaching Növekedési Kerék, egy eszköz olyan agilis coach-ok, Scrum Master-ek, és vezetők számára, akik növelni szeretnék a tudásukat, hogy segíteni és fejleszteni tudják a csapatokat az agilis gyakorlatok alkalmazásával. A kerék lehetővé teszi, hogy mind a coach, mind a szervezet hatékonyan tudjon reflektálni és növekedni az agilis útja során.  

A kerék nyolc szegmensből áll, amelyek nyolc kompetenciakészség-területet képviselnek. Ezen területek mindegyike az önuralommal állnak szoros kapcsolatban. A kerék külső területei a coach szaktudását jelképezik. Ezek olyan tudásterületek, amelyek a fő kompetenciaterületeket támogatják. 

Növekedési kerék

Az agilis coaching fejlődésének a története - A Növekedési Kerék megjelenése

A 2018-as londoni Agilis Coaching Retreat-en coach-ok egy csoportja gyűlt össze, hogy megválaszolja az alábbi kérdést: 

“Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen coacholjunk csapatokat és szervezeteket agilis környezetben?" 

Ahogy az agilis alkalmazása egyre inkább elterjedt, a jó agilis coaching készségek alapvető definíciója lazán definiált maradt, és a pontosan meghatározott definíció hiánya azt eredményezte, hogy képzetlen emberek kevés tapasztalattal és alacsony kompetenciával agilis coach-ként kezdtek el dolgozni. Ez egyfajta lottójátékot jelentett a szervezetek számára, ami 50-50 százalékban eredményezte a jó vagy éppen a rossz coach kiválasztását.  

A londoni találkozó során született meg az Agilis Coaching Növekedési Kerék első hulláma, ami a korábban említett kérdésekre és kihívásokra kereste a választ.  

2020-ban Bob Galen megírta az Agile Coaches Need More Than Coaching Skills (Az agilis coach-oknak többre van szükségük, mint coaching készségekre) című írását, amely újra beindította a beszélgetést arról, hogy milyen készségek elengedhetetlenek az agilis coaching “mesterségéhez”. Galen blogja implicit kihívás volt mindenki számára az agilis coaching közösségben, amelynek a segítségével a coach-ok fejlődni tudtak mind a saját tevékenységükben, mind pedig a következő agilis coach generáció kiképzésében.  

Részben válaszul Bob cikkére, 2021 tavaszán a Scrum Alliance egy Open Space-t rendezett, melynek fókuszában a sikeres coach-kompetenciák álltak. Az Open Space eredményeként létrejött egy olyan munkacsoport, amely az agilis coaching világát hivatott professzionizálni. A munkacsoport kialakított egy keretrendszert, melynek segítségével az agilis szakemberek világos mérőszámok mentén tudtak fejlődni.  

A kompetencia mérése és a készségszintek meghatározása 

Az Agile Coaching növekedési kereke öt növekedési szintet fogalmaz meg, amelyek a Dreyfus-féle készségszerzési modellen alapulnak. 

  1. Kezdő 

Az agilis coaching gyakorlatok alkalmazásában kezdőnek számít, aki csak elméleti ismeretekkel rendelkezik, gyakorlati tapasztalat nélkül. A kezdő jellemzően szorosan ragaszkodik a meghatározott szabályokhoz vagy tervekhez, és szorosan együttműködik egy tapasztaltabb személlyel. Az az egyén, aki a tanulásra összpontosít, és lehetőséget kap a gyakorlásra, általában rövid időn belül magasabb kompetenciaszintre jut. 

A kezdő jellemzően úgy kezdi el a kompetencia fejlesztését, hogy egyetlen csapattal és egy tapasztaltabb coach vagy mentor támogatásával dolgozik (különösen, ha az adott csapat egy nagyobb szervezet része).  

  1. Haladó kezdő 

A haladó kezdő, az agilis coaching gyakorlatokban, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik az Agilis Coaching Növekedési Kerék kompetenciáinak alkalmazásában. Ezen a szinten az egyén képes lesz értelmezni és alkalmazni az egyszerűbb technikákat egy tapasztaltabb coach vagy mentor minimális támogatásával. 

Míg egy haladó kezdő képes lesz az összetett problémák azonosítására, általában csak korlátozottan képes azok megoldására. Ezen a szinten az agilis coaching gyakorlatot alkalmazó személynek jellemzően nehézséget okoz annak meghatározása, hogy egy adott helyzetben mely szempontok a legfontosabbak. 

  1. Gyakorló 

A gyakorló képes az Agilis Coaching Növekedési Kerék minden aspektusát értelmezni és alkalmazni. Az agilis coaching gyakorló képes lesz arra, hogy szoros felügyelet nélkül elemezze és megkülönböztesse a munkájában alkalmazandó különböző megoldásokat, és rendelkezik a tervezéshez szükséges készségekkel, amelyek lehetővé teszik számára, hogy összetett problémákat kezeljen, vagy egymásnak ellentmondó prioritásokat oldjon fel. Ezen a szinten a gyakorlónak képesnek kell lennie arra, hogy megismételhető eljárásokat használjon elfogadható eredmények eléréséhez, és képesnek kell lennie hosszabb távú célok felé tervezni. 

  1. Útmutató 

Az útmutató szintjén az egyén alapos ismeretekkel rendelkezik az Agilis Coaching Növekedési Kerék kompetenciáiról. Képes lesz arra, hogy az agilis/lean és azon túli meglévő tudásanyagból szintetizálja a coaching megoldásokat, és azokat a legösszetettebb vagy legkülönlegesebb helyzetek kivételével konkrét esetre tudja szabni, és hatékonyan tudja irányítani mások munkáját. 

Egy agilis coaching vezető általában képes lesz intuitív módon felmérni, hogy egy adott helyzetben mi a legjobb cselekvési mód, és megérti, hogyan és mikor kell alkalmazni az iránymutatásokat. 

  1. Katalizátor 

A katalizátor az Agilis Coaching Növekedési Kerék kompetenciáinak mély, hallgatólagos megértésével rendelkezik. Ez az egyén képes lesz módosítani vagy megváltoztatni az előírásokat, és új, innovatív megközelítéseket kidolgozni a szokatlan helyzetek kezelésére. A katalizátor képes magas színvonalú eredményeket produkálni, és tisztán körülhatárolt víziót kialakítani. 

 

Habár a fenti modellek és tanulmányok jelentősen hozzájárultak az agilis coaching fejlődéséhez és keretrendszerbe foglalásához, nemcsak az Agilis Coaching Növekedési Kerék, hanem a coaching szakma is napról napra változik. Ha kíváncsi vagy több, az agilis coaching-gal kapcsolatos hírre és érdekes olvasmányra, akkor kövesd a RI blogját, ahova folyamatosan hozzuk az újdonságokat.  


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül