keresési feltétel:

Az agilis coaching fejlődésének a története


Ahogy az agilis alkalmazása egyre inkább elterjedt, a jó agilis coaching készségek alapvető definíciója elmaradt. A kezdetek bemutatása.

Több mint egy évtizede az Adkins/Spayd-modell az arany standard az agilis coaching készségeinek és kompetenciáinak meghatározásában.  

Az Adkins/Spayd modell, azaz a kezdetek

2011-ben Lyssa Adkins és Michael Spayd megalkotta az agilis coach-ok kompetenciakeretét. Ez szándékosan nem kompetenciamodell volt, mivel nem határozott meg konkrét viselkedési formákat, készségeket/készségszinteket, vagy tudást. Ehelyett viszont a személyes coaching hozzáállása és az elsajátított szakterületek köré épült. Ez volt az úgynevezett  "X-szárny" modell, amely fontos útmutatóként szolgált, hogy a négy kompetenciakészség (coaching, mentorálás, facilitálás és tanítás) közül a coach-ok ki tudják választani a számukra megfelelőt. 

Az agilis coaching nyolc alapvető kompetenciakészsége

  • Agilis/Lean Gyakorló: Az agilis/lean gyakorló mély és hallgatólagos megértéssel rendelkezik az agilis és lean alapelvekről. Ezenkívül pedig tapasztalata van az agilis és lean keretrendszerekkel és gyakorlatokkal való munkában. 
  • Szolgálat: A szolgálat azt jelenti, hogy a csapat vagy az üzlet szükségleteivel törődünk a saját érdekeinkkel helyett. Ebben az esetben elsősorban a vezető a csapat/vállalkozás növekedésére és jólétére összpontosít. 
  • Coaching: A coach egy személy, csapat vagy szervezet (ügyfél) partnereként egy kreatív folyamat során segít az ügyfélnek abban, hogy saját potenciáljának teljes kiaknázásával elérje céljait.  
  • Facilitálás: A facilitálás növeli a csoport hatékonyságát, így össze tudnak hangolódni, értelmezik a kontextusukat, és kölcsönösen azonosítják a legértékesebbnek vélt eredményeket. A facilitátor rendelkezik azokkal a készségekkel, amelyekkel a nyitottság, a biztonság és az innováció semleges környezetét tudja megteremteni egy csoportban. 
  • A tanulás irányítása: A tanulás irányítása egy egyén, csoport vagy csapat készségeinek hatékony fejlesztését jelenti. Ezzel a kompetenciával a leghatékonyabb tanulási módszert választja ki a vezető, hogy segítse a tanulási célok elérését és inspirálja a jövőbeli fejlődést.
  • Tanácsadás: A tanácsadás az a képesség, amikor a vezetőként a tapasztalatainkat, meglátásainkat és megfigyeléseinket úgy tudjuk átadni az ügyfélnek, hogy az segíthet neki a fenntartható siker elérésében, még azután is, hogy coach-ként befejeztük velük a munkánkat.
  • Vezetés: Vezetőként képesek vagyunk katalizálni a növekedést és inspirálni másokat a közös jövőkép megvalósítására.
  • Átalakítás: Az átalakítás olyan fenntartható változás irányítását jelenti, amely lehetővé teszi, hogy az egyes csapatok és a szervezet hatékonyabbá váljon, és megtanulják, hogyan változtassanak önmagukért a vezetés, a facilitálás, a coaching, a tanulás elősegítése és a tanácsadás révén. 

Az agilis coaching egy folyamatosan fejlődő szakma, amely számos tudományágat foglal magában, beleértve az egyéni, csapat- és rendszerszintű coaching-ot, a facilitálást, a tanítást és a mentorálást, amelyek mindegyike nyíltan és tudatosan alkalmazza az agilis megközelítéseket az ügyfél igényeinek kielégítésének érdekében. - Agile Alliance Coaching etikai kódexe 


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül