keresési feltétel:

Scrum bevezetés egy biztosítótársaság példáján keresztül


A Scrum bevezetés segítségével szeretnék az üzleti folyamatokat javítani egy nemzetközi biztosítótársaság orvosi részlegén.

Egy nemzetközi biztosítótársaság hongkongi orvosi részlege úgy döntött, hogy a Scrum bevezetés segítségével szeretnék az üzleti folyamatokat javítani, miközben minimalizálják a költségeket és felgyorsítják az egészségbiztosítási szolgáltatásokhoz köthető folyamatokat.  

Mi volt a kihívás a Scrum bevezetés előtt? 

A szervezetnek magasak voltak az egy kárigényre, azaz beérkezett panaszra jutó költségei, következésképpen a vállalkozás költségei növekedtek. Fel kellett gyorsítaniuk az egészségügyi szolgáltatásokkal és a panaszkezeléssel kapcsolatos folyamataikat, azért hogy: 

  • jobban ki tudják szolgálni az ügyfeleiket; 
  • jelentős üzleti növekedést tudjanak elérni; 
  • minimalizálni tudják a költségeket; 
  • nyomon tudják követni a változás pozitív hozadékait; 
  • megfelelően tudják mérni az eredményeket.  

Ehhez a változáshoz jelentős szervezeten belüli emberi erőforrás is szükséges volt: ebbe a csoportba tartoztak a brókerek, az ügyfélszolgálat, az IT szakemberek és az operációs csapatba tartozó kollégák is.   

A Scrum bevezetés előtt szilárd, előre meghatározott keretek között dolgoztak a csapattagok, a helyi és a regionális irodákban dolgozó emberek nem kommunikáltak egymással, illetve nem volt semmilyen együttműködés közöttük. Ez hozzájárult ahhoz a problémához, hogy az ügyfélszolgálatot panaszokkal árasztották el a kliensek, aminek a nem megfelelő minőségű és gyorsaságú kezelése rossz ügyfélélményt eredményezett. Ezenkívül a fejlődés mérésére sem volt megfelelő folyamat kialakítva.  

A problémák megoldása érdekében a vezérigazgató a Scrum bevezetés mellett döntött: össze kell hozni a csapatokat és agilis transzformációt kell elindítaniuk a teljes szervezet fejlődésének érdekében. A szervezeten belüli projektcsapatok közül néhányan már korábban is használták a Scrum-ot, de nem az ügyfél számára nyújtott értékre összpontosítottak, hanem csak egyszerűen követték a Scrum útmutatót. A Scrum értékeket sem tartották be a munkájuk során, ami jelentős kihívást okozott mind az átláthatóság, mind a bizalom terén. 

A megoldás a Scrum-ban rejlik 

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a transzformáció elkezdésekor össze kellett fogniuk az összes szétszórt csapatot. A csapattagok egy része a székhelyen található irodán kívül helyezkedett el, így annak érdekében, hogy össze lehessen hozni mindenkit úgy döntöttek, hogy egy Design Thinking workshop-ot tartanak. Ezzel a workshop-pal az volt az elsődleges cél, hogy rávegyék a csapattagokat, hogy csapatként, agilis gondolkodásmóddal kezdjenek el gondolkodni, és megértsék az ügyfél útját és annak kritikus pontjait. Ez nemcsak a folyamatok fejlesztésében segített, hanem a csapatmunkát és az ügyfélközpontúságot is fejlesztette. 

Az első Scrum csapat kialakítása 

A legelső lépés egy Scrum csapat kialakítása volt, ami egy Scrum Master-ből, egy Product Owner-ből (aki egyben a szervezet vezérigazgatója is volt) és a fejlesztőkből állt. A fejlesztők között az adatelemzés vezetője, két adatelemző specialista, egy klinikai hálózati szakember, egy orvos és egy ápoló volt. A csapatnak időbe telt, amíg alkalmazkodott a Scrum-hoz, mivel ezt megelőzően még soha nem dolgoztak csapatszinten agilis keretek között. A Scrum segítségével a megtört szervezeti kultúrát akarták helyrehozni, és egy ügyfél-, és eredményközpontú szervezetet akartak kialakítani, hogy nagyobb átláthatóságot teremtsenek, és agilisabb gondolkodás- és munkamódszerre tudjanak áttérni. 

Kéthetes sprintekben dolgoztak, és ez volt az első alkalom, hogy csapatként 2 hét alatt be tudtak fejezni egy kézzelfogható dolgot. Meghatározták a sprintcélokat, és együtt dolgoztak ezeknek a megvalósításán. Emellett minden Scrum eseményt megtartottak, ami nagyobb átláthatóságot teremtett a korábban szétszórt csapatban. A koronavírus miatt többnyire online dolgoztak. 

A csapat az összes Scrum esemény és megbeszélés megszervezését rá bízta a Scrum Master-re, ezért az elején a csapattal együtt dolgozott, így közösen ki tudták építeni a bizalmat, ami később hozzásegítette az egész csapatot, ahhoz, hogy önmenedzselővé váljon. Arra is felkészült a csapat, hogy a sprintcélra összpontosítsanak, és hangsúlyozták az önmenedzselés/önszerveződés fontosságát, így egy idő után hamarosan elkezdtek önállóan megbeszéléseket szervezni. Felhagytak a hagyományos feladatközpontú megközelítéssel és átálltak egy értékalapú megközelítésre. 

Az egyes sprintek végén az összes érdekelt fél, beleértve a jogi, az értékesítési és marketing, valamint a kockázati és az operációs részlegeket is, csatlakozott a sprint értékeléshez és visszajelzést adott a fejlődésről és szükség esetén a problémákról, ezáltal segítséget nyújtva a Scrum csapatnak. A projektben résztvevő csapattagok nagy része úgy gondolta, hogy a sprint értékelés hasznos volt, mert átláthatóságot biztosított a csapat által kéthetente véghezvitt Kész (Done) feladatokról, és megoszthatták a visszajelzéseiket. Ezt a hagyományos projektekben még soha nem tapasztalták. 

A sprint értékelése 

  • Minden tudásmegosztó megbeszélést, eredményt vagy képzést dokumentálni kell, és fel kell tölteni a Confluence-be. 
  • A vállalati kommunikációs csapatok, valamint a jogi csapatok minden kommunikációt, feltételt felülvizsgálnak. 
  • Az új vagy továbbfejlesztett üzleti folyamatoknak követniük kell a már meglévő irányelveket, és nem szabad sérteniük azokat. 
  • Az elemzési táblának követnie kell a vállalat adatelemzési csapata által kialakított irányelveket. 

Példák sikeres sprintekre 

A transzformáció elkezdésekor az első feladatok között volt a csapatok közötti együttműködés és átláthatóság javítása. Ennek érdekében számos tudásmegosztó megbeszélést tartottak, amelyeken az összes csapatot képviselte egy vagy több ember. Ennek segítségével tudtak tanulni egymástól, növelték az átláthatóságot, mind a szervezeten belül, mind az ügyfélélmény szempontjából.  

A termékek, amelyekre a Scrum csapat épített, nem szoftvertermékek voltak, hanem mind az egyes üzleti folyamatokhoz kapcsolódtak. Egy példa a csapat által leszállított termékre egy adatmodell, amelyet az egyes panaszok költségeinek mérésére hoztak létre, hogy lássák, melyik orvosi eljárás járt a legtöbb kárigénnyel. Mielőtt ezt létrehozták volna, az adatok különböző helyeken voltak szétszórva, és nem volt egységesség azok gyűjtése, mérése és megoldása terén. Az adatelemzésért felelős vezető és a klinikai tudósok építették meg azt a keretrendszert és algoritmust, ami lehetővé tette, hogy átláthatóan és egységesen rögzítsék ezeket az adatokat.  

Egy jó példa a sprint célra például az ügyfelekkel való kommunikáció egyértelműbbé tétele. A kommunikáció magában foglalta a szervezet különböző platformjain közzé tett PR kommunikációt, beleértve a weboldalakat, a szórólapokat, a közösségi médiát és az egyéb offline együttműködéseket. Emellett javítaniuk kellett a biztosítási kötvényekkel kapcsolatos ügyfélélményt, amely korábban nem volt egyértelmű az ügyfelek számára. Ebben a konkrét Sprintben a marketingcsapattal együttműködve frissítették, érthetőbbé és egyszerűbbé tették a kommunikációt. A Sprintbe néha az értékesítési csapatot is bevonták, hiszen ők is napi szinten érintkeztek az ügyfelekkel. Hasonló folyamatot alkalmaztak a jogi részlegükkel együttműködve a szerződési feltételek felülvizsgálata során is. 

Egy másik Sprint cél volt, hogy fejlesszék azokat a folyamatokat, amiknek a segítségével a kórházból a céghez irányítják a klienseket. Ebben a Sprintben újra átvizsgálták a meglévő folyamatokat, és képzést tartottak róla az orvosi és sebészeti központban dolgozó csapattagok számára, hogy több ügyfelet tudjanak a szervezethez irányítani.  A Scrum csapat a meglévő és az új folyamatokhoz egy ösztönző keretrendszert is kidolgozott. 

"Az agilis gondolkodásmódra való áttéréssel és a Scrum-értékek munkájukba való beemelésével a csapat jobban összpontosított az eredményekre, bizalmat épített a csapaton belül, és képes volt javítani az üzleti folyamatait, valamint csökkenteni a költségeket." -nyilatkozta a Scrum Master. 

Scrum bevezetés eredményei 

  • Javult a csapatmunka a helyi és a regionális csapattagok között azáltal, hogy kéthetente egy sprint célra összpontosítottak. 
  • Azzal, hogy részt vettek az összes Scrum eseményen és együttműködőbbek lettek, megnőtt az átláthatóság a Scrum csapaton belül és az érdekeltek felé, ami az egész szervezeten belül nagyobb bizalmat épített ki.  
  • Javult a munkájuk fókusza és átláthatóvá tették az üzleti folyamataikat és előrejelzéseiket. 
  • A csapattagok boldogabbak lettek, és nagyobb felhatalmazást kaptak, így nagyobb szabadságot is éreztek a munkájuk közben.  
  • Megnövelték a csapat összekovácsolására szánt időt. A csapatok elkezdtek együtt ebédelni és többet beszélgetni. 
  • Javították a különböző helyszíneken működő csapatok közötti munkamodellt, és ezáltal egy erős, egységes csapatidentitást építettek. 
  • Az ügyfélút és az üzleti folyamat átláthatóbbá vált. Továbbra is azonosítják az értékáramlás különböző területeit, ahol javítani kell. 
  • A szervezet vezérigazgatója megtapasztalta és felismerte a Scrum előnyeit, és erős alapot teremtett a szervezet agilis átalakítási kezdeményezéséhez. 
  • A Professzionális Scrum alkalmazása elősegítette a csapatok fenntartható munkatempóját. 

A vállalat ma is a Scrum-ot használja az üzleti folyamatok folyamatos fejlesztésére és a reagálási képességeik felgyorsítására. Az esettanulmány a Scrum bevezetés sikeres példája.  

A cikk forrásául szolgáló cikk az alábbi linken olvasható el angol nyelven. Hasonló esettanulmány Vendégszerzőnktől az alábbi linken is olvasható.


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül