keresési feltétel:

Agilis módszer a családok hétköznapjaiban


Az agilitás megoldás a családi élet kihívásaira? Az agilis módszer alkalmazható a gyereknevelésben, és meghökkentő pozitív hatása van.

A család a legbelsőbb, legmeghatározóbb egység az ember életében. Nem meglepő, hogy a családban jelentkező nehézségek, megoldandó helyzetek mindannyiunk számára kritikusak, sokszor túlságosan megterhelőek. Különösen igaz ez a szülőkre a gyerekek intenzív fejlődésének időszakában. Folyamatosan számukra is meglepő, új kihívásokra kell reagálniuk megtartva annak a látszatát, hogy urai a helyzetnek. Valljuk be, ez utóbbi gyakran nem sikerül. 
 

Az agilis módszer bevezetése a családba első hallásra furcsának tűnhet, valójában viszont igen hatékony eszköz lehet a stressz csökkentésére és arra, hogy a családtagok közelebb kerüljenek egymáshoz.  

Az agilis módszerben kis csoportok gyorsan és hatékonyan végzik el a feladataikat, amiket nem a vezetők adnak ki (mint a ’vízesés’ projektekben), hanem interaktív, önállóan szerveződve vállalják és hajtják végre őket. Nagyléptékű, évekig tartó projektek helyett, kis időintervallumokban (kéthetes) megvalósítható részekre tagolják az elvégzendőket és prezentálják az ügyfélnek, majd az ügyfél-visszajelzések alapján hamar kiderül mi működik, és mi nem. 

Hogyan néz ki az agilitás a családban, és mik a legfontosabb elemek? 

Első építőkő: Alkalmazkodj folyamatosan! 

Kőbevésett, majd következetesen betartott szabályrendszer helyett építsük be a változás lehetőségét az életünkbe, hogy ezáltal valós időben tudjunk reagálni a körülöttünk történő dolgokra, a családtagjainkban végbemenő változásokra. 

Ne csak családszakértőktől, pszichológusoktól hallott, olvasott javaslatokat fontoljunk meg. Számos új ötlet, módszer létezik csoportok munkájának hatékonyabbá tételére. Érdemes ezeket is megvizsgálni, hogy hasznosak lehetnek-e számunkra. 

Második építőkő: Adj önállóságot a gyerekeidnek!

A tradicionális családmodell szerint a szülők irányítják a gyermekeiket (vízeséses stratégia), akár tekintély elvén, akár a gyerekek védelme érdekében. 

Az agilis módszer szerepet ad a gyerekeknek a saját nevelésükben, lehetőséget az önszabályozásra. Kutatások igazolják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik heti terveket készítenek, majd értékelik saját elvégzett munkájukat, fejlődik az intelligenciájuk, és sokkal jobban tudják kontrollálni az életüket. 

 

Harmadik építőkő: Meséljük el a történetünket!  

Az agilitás remek módszer a fejlődéshez, de nagyon fontos mellette az alapértékek definiálása, megőrzése. 

Fogalmazzuk meg a családi “core value”-nkat. Mi az, amit mindannyian fontosnak tartunk? Milyen értékekre vagyunk legbüszkébbek? Ha ismerjük az értékeinket, könnyebben fókuszálunk a pozitív eredményekre és az értékek ismerete átsegíthet a nehézségeken is. 

Meséljünk a gyerekeknek a család történetéről. A sikerekről, és arról, hogyan küzdöttek meg felmenőik a nehézségekkel. Azok a fiatalok, aki egy családtörténet részeként látják magukat nagyobb önbizalommal rendelkeznek.  

A családok esetében is megállja a helyét az a következtetés, amit vállalatokkal kapcsolatban már sokan megállapítottak: a siker nem a körülményeken múlik, hanem a döntéseinken. 

A boldogság nem valami, amit megtalálunk, hanem valami, amit mi hozunk létre.  

Bruce Feiler hosszú utat járt be a sikeres család titkát kutatva. Utazott, családokat kérdezett meg, szakértőket keresett fel elit béketárgyalóktól kezdve, Warren Buffett bankárjain keresztül, az amerikai hadsereg különleges osztagjáig. Tapasztalatait ebben, a jelen cikk forrásául is szolgáló videóban foglalta össze. 

Szerző: Danka Zsuzsa


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül