keresési feltétel:

Sikeres Scrum@Scale - Esettanulmány


Scrum@Scale-lel hogyan lehet sikereket elérni két hónap alatt? Hogyan lehet erősen limitált forrásból kihozni a legtöbbet?

Esettanulmány háttere

Az Insure-tech egy hozzávetőlegesen 30 éve alapult, akkor úttörőnek számító biztosítás-technológiával foglalkozó közepes méretű (~300 fő) vállalat. Az utóbbi években számos új, kockázatvállaló, tőkével megtámogatott startup jelent meg a szférában. Ezzel is bizonytalanná téve a cég helyzetét. Nem volt más választásuk, ha versenyben akartak maradni, mint hogy érték alapon újra definiálják a szolgáltatásukat. 

Több más nehézség mellett a cégnek nem volt Scrum tapasztalata. Ezen kívül csak minimális forrást tudtak képzésre, illetve coachingra fordítani. Továbbá a vezetés nem vállalt szerepet az átalakulás folyamatában, mert azt csak a mérnökök szintjén tartotta működőképesnek. 

Ebből a lehetetlennek tűnő helyzetből sikerült impresszív eredményeket elérni, mindössze két hónap alatt. Hogyan?

Scrum@Scale bevezetés első lépései 

A skálázást vakmerően a VP szintről (Vice President of products - 2 lépcsővel a CEO alatt) indították. Tehát a felsőbb szinten lévő vezetőket kihagyták.

Mivel a csoportvezetők mindössze egynapos Scrum Master és Product Owner képzést kaptak, a többiek pedig semmit, szükséges volt a közös munkát a Scrum Guide rövid megismertetésével kezdeni. Annak érdekében hogy kialakíthassák a közös nyelvezetet és ezáltal tisztázhassák a szerepeket, definíciókat. Mindezzel párhuzamosan azonnal megkezdődött a Scrum of Scrums és a MetaScrum bevezetése. Valamint egy cégen belüli Champion kiválasztása és képzése.  

Scrum@Scale eredményei

Az új hozzáállásban a csapatok megtapasztalhatták a felelősségteljes önállóság erejét, és rájöttek, hogy szeretnek együttműködni, megtalálták a maguk ritmusát. 

A Scrum of Scrums azonnali bevezetése segített, hogy a csoportok együttműködésének köszönhetően minden Sprint végére leszállítható termék-növekedés születhessen. 

A MetaScrummal lehetségessé vált a csoportok közötti megfelelő forrásfelosztás és a feladatok egymásra-épülésének kommunikációja. 

A Champion felkészítése kulcsfontosságú volt, hogy a külső segítség leválása után tovább tudja vinni a szemléletet.  

A számokban mérhető eredmények két hónap után: 

  • 55% növekedés összelégedettségben Sales & Marketing területek szempontjából 
  • 37% -os vásárlói elégedettség növekedés 
  • 34%-os növekedés a fejlesztő csapatok hangulatában 
  • 15% -os hibacsökkenés a fejlesztők munkájában  

Legfontosabb tanulságok 

1) Nem feltétlen szükséges Executive Action Team (EAT)-mel kezdeni. A VP szint elegendő, hogy mozgásba lendítse a dolgokat. 

2) Jó kezdet, ha a “Scrum” szóra közösen elfogadott definíciót találunk az egész csapattal. Továbbá elengedhetetlen a sikerhez, hogy a Scrum Guide, mint a Scrum alapja MINDEN résztvevő számára ismert legyen.  

3) A folyamat legeslegelején (vagy még korábban) szükséges bevezetni a Scrum of Scrums-t és MetaScrum-ot. Akkor is, ha ez megnehezíti az indulást. 

4) A vállalaton belüli Champion kijelölése, mentorálása kulcsfontosságú a hosszú távú eredmények szempontjából. 

5)  3-4 csoporttal dolgozni Scrum-ban, már gyakorlatilag ScrumatScale (akkor is, ha nem tudunk róla). 

6) A Scrum-ot nem lehet erőltetni, mert akkor nem fog működni. Ha egy szervezeti egység, vagy vezetői réteg nem nyitott rá, meg kell vizsgálni, hogy az ő kihagyásukkal működhet-e a szemlélet másik egységnél hatékonyan. 

Illetve érdemes szem előtt tartani az alábbi tényezőket, mert nehezítő lehet, ha: 

  • nincs lehetőség a vezetőket, részvényeseket bevezetni a Scrum módszertanába,
  • végrehajtó felső vezető nem tartja tiszteletben a PO döntési jogát a Scrum Guide szerint, 
  • valószínűsíthető konfliktus az új keretrendszer bevezetése miatt az egységek között. 

A beszámolót Daniel Mezick készítette, az Insure-tech-nél végzett munkája alapján. A fentebbiek alapjául szolgáló cikk és videóanyag itt olvasható. Illetve, ha a Scrum at Scale-ről szeretnél többet megtudni, akkor korábbi cikkünkbenolvashatsz a módszertanról.

Szerző: Danka Zsuzsa


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Elveheti-e a munkánkat a mesterséges intelligencia?
A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja a munkánkat csak tudnunk kell jól használni. Kiderül, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Mozgó Motivátorok
A Mozgó Motivátorok (Moving Motivators) egy Management 3.0 eszköz, ami segíthet az emberek és csapatok motivációjának megismerésében.

A tanuló szervezet kialakítása coaching-gal
A valódi tanuló szervezet létrehozása a coaching azon fajtájával, amely folyamatos, és a szervezeten belül dolgozók (vezetők) végzik.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül