keresési feltétel:

Munkahelyi stressz - tegyük láthatóvá - 1.rész


Létezik a munkahelyi stressz az agilis környezetben? Milyen modell létezik arra, hogy látható legyen? A Követelmény-kontroll modell.


A munkahelyi stressz káros hatásai – ami a lelki egészségünk mellett a teljesítményünket is jelentősen rontja – széles körben ismertek. Agilitás képviselőiként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan módszertan, amiben lehetőségünk van a velünk együtt dolgozók lelki egészségéért is tenni és ez nem csak nekik, hanem a szervezetnek is kifizetődő. A munkahelyi stressz megfelelő kezelésében segítséget jelent egy olyan keret, ami megfoghatóvá és mérhetővé is teszi a problémát. Ez a követelmény - kontroll modell. 

 

Követelmény - kontroll modell (Krasek) - A munkahelyi stressz láthatóságáért

Az elmélet a munkahelyi terheléssel szemben a munkahelyi körülményekre helyezi a hangsúlyt: a terhelés akkor vezet feszültséghez, ha a munkahelyen tapasztalható környezet nem megfelelő a követelmények teljesítéséhez. A modell szerint a munkahelyi stressz a követelmények és a kontroll közötti viszonyból származik. Ebben a kontextusban követelmények alatt a pszichológiai stresszorokat értjük (feszített munkatempó, megterhelő munka, elvárások, időkeret). Kontrollnak két összetevője van: képességek feletti kontroll (munkavállalónak lehetősége nyílik arra, hogy a tudását bővítse, használja a munkája során) másik összetevő pedig a döntési jogkörökre vonatkozik (a személynek van beleszólása a munkamódszerbe, és a munkatempóba is).

A modell két összetevőjének magas és alacsony értékeinek kombinálásából négyféle munkatípust különböztethetünk meg:

  1. Magas stresszel járó feladatok: magas pszichológiai megterheltség mellett a döntési jogkörök hiánya és/vagy a munka elvégézéséhez szükséges kompetenciák hiánya.
  2. Aktív munka: A megterhelés mellett megfelelő kontrollt biztosít a munkahelyi környezet ahhoz, hogy a munka elvégzése előtt ne legyen akadály. Ebben az esetben a követelmények teljesítését megoldható feladatként, kihívásként éli meg a munkavállaló. Ilyen helyzetben van lehetőség új készségek elsajátítására, fejlődésre.
  3. Nyugodt munka: Alacsony követelmények mellett magas kontroll. Habár rendelkezésre állnak a megfelelő döntési jogkörök, alacsony elvárások miatt nincs lehetőség a képességek optimális kamatoztatására.
  4. Passzív munka: Alacsony követelmények és alacsony kontroll jellemzi, ami egyenes út a képességek leépüléséhez és a motiváció elvesztéséhez.

A modellt később kiegészítették a társas támogatás két aspektusával:

  1. társas-érzelmi támogatás a munkatársaktól
  2. menedzsment részéről a feladatvégzéshez kapott segítség.

Megfelelő társas támogatás a kontrollhoz hasonlóan védőfaktorként működik a magas követelmények esetében is és segít a járvány okozta izoláció közepette is.  

Tulajdonképpen, ha az Agilis Manifesztó szerint dolgozunk – „The best architectures, requirements, and designs emerge from self-organizing teams.” – biztosítottuk is a megfelelő kontrollt. Ugyanakkor a változás nem egyik pillanatról a másikra történik és sokszor nem egyértelmű, hogy a csapattagok rendelkeznek a szükséges kontrollal. A pszichológiai stresszorokat észrevenni is nehézséget okozhat. Zárkózottabb csapattagok vagy a bizalom hiánya miatt a szükséges információ csak nagyon későn, vagy egyáltalán nem jelentkezik. Különösen érvényes ez a jelenlegi helyzetben, amikor a legtöbbet csak monitoron keresztül látjuk a másikat. Ilyenkor sokkal nehezebben ítéljük meg, ha valakinek valamilyen ki nem mondott problémája van. Itt (is) megjelenik a transzparencia fontossága. A modell ismeretében érdemes megtalálnunk, hogyan mérhetjük a csapatunknál a követelmény és kontroll összetevőit és a viszonyukat egymáshoz. A cikk második részében ebben kívánunk segíteni.

Forrás: Salavecz Gyöngyvér: A munkahelyi stressz és az egészség összefüggései hazai és nemzetközi viszonylatban.

 

Szerző: Vesszős Péter


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül